Cuketa pětkrát jinak

Vaření a recepty 5. 8. 2016

Cukety mají dlouhou sezonu, a navíc je můžete připravit na tisíc způsobů. Obalované a smažené, plněné a zapečené, v salátech i koláčích... Inspirujte se našimi recepty!

plnene cuketky
foto:

Plněné cuketky

Cuketa má velmi jemnou chuť, ale výborně přejímá chutě ostatních surovin, jako jsou třeba čerstvé bylinky nebo česnek.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce: • 4 mladé cukety • 2 lžíce olivového oleje • 2 cibule nakrájené najemno • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky • 300 g cherry rajčátek • 8 lžic strouhanky • 2 lžíce nasekané petrželky • 1 lžíce nasekané čerstvé máty • 200 g fety nebo balkánského sýra • 2 vejce • 40 g piniových oříšků • sůl • pepř

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, abyste do ní mohli cukety zcela ponořit. Cukety podélně rozkrojte na poloviny a lžící z nich vydlabejte dužninu. Vydlabané cukety vložte na 4 minuty do vroucí vody. Dužninu z cukety nasekejte nadrobno.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte v něm nakrájenou cibulku, česnek a dužninu vydlabanou z cuket. Přidejte omytá rajčátka a smažte vše dalších 5 minut. Lžící nebo vařečkou rajčátka rozmačkejte. Stáhněte pánev z ohně a vmíchejte do směsi strouhanku, bylinky, na kostky nakrájený sýr, vejce a piniové oříšky.
  3. Cukety vložte do pekáčku nebo zapékací misky vymazané olejem a naplňte je připravenou směsí. Pečte v předehřáté troubě 20 minut.

Tip: Piniové oříšky nedávejte do směsi, ale posypte jimi naplněné cukety v polovině pečení. Budou pak krásně křupat.