Netradiční recept na rybízový koláček

Vaření a recepty 8. července 2017

Až už nebudete vědět, co s množstvím rybízu, který se vám urodil, tak zkuste tento náš netradiční recept.

Rybízové koláčky

Potřebujete:

300 g hladké mouky

100 g másla

70 g moučkového cukru

1 vejce

špetku soli

hladkou mouku na vál

tuk na vymazání formiček

moučkový cukr na posypání

kuličky rybízu (červeného, bílého nebo černého) na ozdobení

Náplň:

500 g rybízu

200 g krupicového cukru

200 g mletých mandlí

80 g másla

3 bílky

40 g škrobové moučky

špetku soli

Postup přípravy:

  1. V míse smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, změklým máslem, vejcem a špetkou soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v chladu.

  2. Část cukru nasypejte do rozehřáté pánve a za stálého míchání ho nechte rozpustit a mírně zhnědnout. Přidejte máslo, a když se rozpustí, vmíchejte kuličky rybízu smíchané se škrobovou moučkou, odstavte z ohně a nechte prochladnout.

  3. Vychlazené odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a vykrojte z něj kolečka. Naplňte jimi vymazané formičky na koláčky a těsto po obvodu formiček důkladně vymačkejte a na dně i po obvodu propíchejte vidličkou.

  4. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně všlehejte zbylý cukr. Sníh spojte s vychladlou rybízovou hmotou a do náplně vmíchejte mleté mandle. Formičky s těstem naplňte připravenou náplní a pečte asi 25 minut při 180 °C, dokud okraje těsta nezačnou zlátnout. Chvilku před vyjmutím z trouby koláčky poprašte moučkovým cukrem. Vychladlé koláčky vyklopte z formiček a ozdobte kuličkami rybízu.