Co uvařit v sobotu? Lehké menu!

Vaření a recepty 15. prosince 2018

V adventním čase pro vás máme (téměř) dietní inspiraci. I když má 4 chody, nestrávíte u sporáku celé dopoledne, takže si o víkendu můžete přispat.

Zeleninová paštika se žervé

Potřebujete:

300 g žervé

4 větší růžice brokolice

1 karotku

60 g lučiny

1 citron

3 lžíce 12% smetany

3 plátky želatiny

2 snítky estragonu

sůl



Postup:

  1. Želatinu namočte do ledové vody a nechte nabobtnat.

  2. Brokolici propláchněte, nechte odkapat a překrájejte na malé růžičky. Vložte ji do vroucí osolené vody, povařte doměkka, zprudka zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat. Karotku oloupejte, podélně ji rozkrojte, vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Nechte odkapat a nakrájejte na malé kousky.

  3. V kovové misce smíchejte žervé s lučinou a smetanou a přimíchejte ještě teplou karotku a brokolici.

  4. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, vložte do skleněné misky, zakryjte fólií a opatrně krátce rozpusťte v mikrovlnné troubě. Také ji vmíchejte do žervé, přidejte jemně nakrájený estragon, špetku citronové kůry a podle chuti trochu citronové šťávy a osolte.

  5. Hotovou směs naplňte do vhodné formy vyložené mikrotenovou fólií a paštiku nechte v chladu alespoň 4 hodiny tuhnout. Před podáváním ji opatrně rozbalte a nakrájejte na plátky.



Lehká bramboračka

Potřebujete:

4 střední brambory

2 stonky řapíkatého celeru

150 g květáku

1 mrkev

4 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

4 snítky tymiánu

sůl

nasekanou zelenou petrželku na posypání



Postup:

  1. Brambory a mrkev oloupejte, celer a květák očistěte. Vše omyjte a nakrájejte na kousky, květák na růžičky.

  2. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte brambory, mrkev, celer a na plátky nakrájený česnek a vše krátce orestujte.

  3. Zeleninu zalijte 1,5 litrem vody, přidejte lístky tymiánu, osolte a pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne.

  4. Na závěr přidejte růžičky květáku a polévku už jen krátce nechte přejít varem. Každou porci posypte nasekanou petrželkou.



Candát na bylinkách

Potřebujete:

4 porce filetu z candáta

2 lžíce hladké mouky

olej

kousek másla

mletý pepř

sůl

Na omáčku:

0,5 dl olivového oleje

1 svazeček hladkolisté petrželky

hrst rukoly

6 lístků bazalky

1 snítku oregana

1 stroužek česneku

mletý pepř

sůl

Na fenykl na smetaně:

fenykly

4 dl smetany

šťávu z 1/2 citronu

1 stroužek česneku

olivový olej

kousek másla

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Porce candáta osolte, opepřete, obalte v mouce, opečte je z obou stran v pánvi na oleji s kouskem másla a uložte v teple.

  2. Fenykly očistěte, nakrájejte spolu s česnekem na plátky a pomalu je orestujte na olivovém oleji. Když začnou zlátnout, přidejte kousek másla, osolte, opepřete, zalijte smetanou a pomalu duste asi 5 minut. Fenykl odstavte z ohně a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

  3. Všechny přísady na bylinkovou omáčku kromě soli a pepře rozmixujte na hladkou pastu, osolte ji a opepřete. Na talíře rozdělte fenykl na smetaně, přidejte opečené porce candáta a nakonec bylinkovou omáčku. Podávejte s brambory.



Čokoládový karamelový krém

Potřebujete:

3 dl mléka

2 dl smetany ke šlehání

150 g krupicového cukru

3 žloutky

1 vejce

1 sáček vanilinového cukru

10 g želatiny

čokoládovou a karamelovou omáčku - topping (prodává se hotová)



Postup:

  1. Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho za stálého míchání rozpustit na hnědý karamel. Odstavte ho z ohně, stále míchejte a nechte trochu zchladnout.

  2. Po chvilce přidejte mléko a povařte na řídkou hladkou směs. Přidejte vanilinový cukr a směs nechte zchladnout na teplotu asi 40 °C. Pak do ní vmíchejte žloutky a vejce, znovu přiveďte k varu a okamžitě stáhněte z ohně.

  3. Rendlík vložte do studené vody a směs stále míchejte, dokud částečně nevychladne. Nechte ji dokonale vychladnout v chladničce (asi 2 hodiny), pak do ní rychle vmíchejte želatinu připravenou podle návodu na obalu a částečně ušlehanou šlehačku (musí zůstat polotekutá).

  4. Krém rozdělte do šálků, na povrch nalijte karamelovou omáčku a krém dozdobte čokoládovou omáčkou, kterou vstříknete až na dno šálku.