Zeleninová paštika se žervé
Potřebujete:
300 g žervé
4 větší růžice brokolice
1 karotku
60 g lučiny
1 citron
3 lžíce 12% smetany
3 plátky želatiny
2 snítky estragonu
sůl
Postup:
Želatinu namočte do ledové vody a nechte nabobtnat.
Brokolici propláchněte, nechte odkapat a překrájejte na malé růžičky. Vložte ji do vroucí osolené vody, povařte doměkka, zprudka zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat. Karotku oloupejte, podélně ji rozkrojte, vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Nechte odkapat a nakrájejte na malé kousky.
V kovové misce smíchejte žervé s lučinou a smetanou a přimíchejte ještě teplou karotku a brokolici.
Nabobtnalou želatinu vymačkejte, vložte do skleněné misky, zakryjte fólií a opatrně krátce rozpusťte v mikrovlnné troubě. Také ji vmíchejte do žervé, přidejte jemně nakrájený estragon, špetku citronové kůry a podle chuti trochu citronové šťávy a osolte.
Hotovou směs naplňte do vhodné formy vyložené mikrotenovou fólií a paštiku nechte v chladu alespoň 4 hodiny tuhnout. Před podáváním ji opatrně rozbalte a nakrájejte na plátky.
Lehká bramboračka
Potřebujete:
4 střední brambory
2 stonky řapíkatého celeru
150 g květáku
1 mrkev
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
sůl
nasekanou zelenou petrželku na posypání
Postup:
Brambory a mrkev oloupejte, celer a květák očistěte. Vše omyjte a nakrájejte na kousky, květák na růžičky.
V kastrolu rozehřejte olej, přidejte brambory, mrkev, celer a na plátky nakrájený česnek a vše krátce orestujte.
Zeleninu zalijte 1,5 litrem vody, přidejte lístky tymiánu, osolte a pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne.
Na závěr přidejte růžičky květáku a polévku už jen krátce nechte přejít varem. Každou porci posypte nasekanou petrželkou.
Candát na bylinkách
Potřebujete:
4 porce filetu z candáta
2 lžíce hladké mouky
olej
kousek másla
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
0,5 dl olivového oleje
1 svazeček hladkolisté petrželky
hrst rukoly
6 lístků bazalky
1 snítku oregana
1 stroužek česneku
mletý pepř
sůl
Na fenykl na smetaně:
fenykly
4 dl smetany
šťávu z 1/2 citronu
1 stroužek česneku
olivový olej
kousek másla
mletý pepř
sůl
Postup:
Porce candáta osolte, opepřete, obalte v mouce, opečte je z obou stran v pánvi na oleji s kouskem másla a uložte v teple.
Fenykly očistěte, nakrájejte spolu s česnekem na plátky a pomalu je orestujte na olivovém oleji. Když začnou zlátnout, přidejte kousek másla, osolte, opepřete, zalijte smetanou a pomalu duste asi 5 minut. Fenykl odstavte z ohně a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Všechny přísady na bylinkovou omáčku kromě soli a pepře rozmixujte na hladkou pastu, osolte ji a opepřete. Na talíře rozdělte fenykl na smetaně, přidejte opečené porce candáta a nakonec bylinkovou omáčku. Podávejte s brambory.
Čokoládový karamelový krém
Potřebujete:
3 dl mléka
2 dl smetany ke šlehání
150 g krupicového cukru
3 žloutky
1 vejce
1 sáček vanilinového cukru
10 g želatiny
čokoládovou a karamelovou omáčku - topping (prodává se hotová)
Postup:
Cukr nasypte do rendlíku a nechte ho za stálého míchání rozpustit na hnědý karamel. Odstavte ho z ohně, stále míchejte a nechte trochu zchladnout.
Po chvilce přidejte mléko a povařte na řídkou hladkou směs. Přidejte vanilinový cukr a směs nechte zchladnout na teplotu asi 40 °C. Pak do ní vmíchejte žloutky a vejce, znovu přiveďte k varu a okamžitě stáhněte z ohně.
Rendlík vložte do studené vody a směs stále míchejte, dokud částečně nevychladne. Nechte ji dokonale vychladnout v chladničce (asi 2 hodiny), pak do ní rychle vmíchejte želatinu připravenou podle návodu na obalu a částečně ušlehanou šlehačku (musí zůstat polotekutá).
Krém rozdělte do šálků, na povrch nalijte karamelovou omáčku a krém dozdobte čokoládovou omáčkou, kterou vstříknete až na dno šálku.