Francouzský crème brûlée

Vaření a recepty 5. července 2020

Tenhle vyhlášený dezert podávají v těch nejlepších restauracích světa. Vy si ho ale v klidu zvládnete udělat doma.

Potřebujete:

250 g smetany ke šlehání

3 žloutky

40 g vanilinového cukru

1/2 vanilkového lusku

25 g přírodního hnědého cukru (nejlépe třtinového)

Na ozdobení:

4 porce ovocné zmrzliny nebo sorbetu

200 g směsi drobného barevného ovoce (lesních plodů apod.)

Postup:

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a ostřím nože z něj vyškrábněte zrníčka. V kastrolu svařte smetanu s vanilinovým cukrem a vmíchejte do ní zrníčka z vanilkového lusku. Směs odstavte z ohně a nechte prochladnout. Když je směs vlažná, vmíchejte do ní žloutky.

  2. Misky nebo kávové šálky naplňte směsí a postavte je do hlubšího pekáčku naplněného vodou tak, aby hladina sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a pečte 90 minut. Pak nechte krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

  3. Vychlazený krém v miskách zasypejte po celém povrchu hnědým cukrem a vložte na chvilku pod gril rozpálený na maximum (pokud použijete gril v troubě, rozpalte ho na 250–300 °C a krém vložte těsně pod něj). Jakmile se cukr rozpustí a lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjměte a krém doplňte kopečkem zmrzliny, čerstvým ovocem a lístkem máty nebo meduňky.