Potřebujete:
14 g droždí (1/3 kostičky)
100 ml vlažného mléka
350 g hladké mouky
150 g rozpuštěného másla
40 g cukru
4 vejce
sůl
citronovou kůru
máslo
polohrubou mouku na vymazání formiček
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
1/4 hrnku rumu
1 vanilkový lusk
Postup:
Droždí rozdrobte do vlažného mléka, až se rozpustí. V míse mléko s droždím smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte hladké těsto. Nechte ho nakynout v teple 30 minut nebo v ledničce klidně přes noc. Potom ho znovu propracujte a nechte dalších 4–5 hodin kynout, až bude těsto plné krásně malých bublinek.
Bábovkové formičky vymažte máslem a vysypejte moukou. Vlijte do nich těsto a nechte ještě jednou krátce vykynout, asi 15–20 minut. Potom pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů podle potřeby a velikosti formiček asi 15–20 minut.
Z cukru, rumu a vody připravte nálev, vanilkový lusk nožem rozpulte, do nálevu vyškrábněte semínka a přihoďte lusk. Přiveďte ho k varu a krátce provařte. Nechte vychladnout. Do vychladlého nálevu vložte upečené bábovky a nechte řádně nasáknout.