Z Masarykovy kuchyně: Pečená Reneta s koblížky

Vaření a recepty 5. října 2019

Jablíčka a pomerančová marmeláda, to je docela odvážná kombinace. Když ale budou k zákusu domácí koblížky, určitě sklidíte úspěch.

Potřebujete:

Na Renetu:

5 menších kyselejších jablek

100 g pomerančové marmelády

1 citron

Na koblížky:

1/2 droždí

1/4 l mléka

20 g cukru

200 g polohrubé mouky

20 g másla

1/2 sáčku vanilkového cukru

2 vejce

citronovou kůru

špetku soli

rum

olej na smažení

Postup:

  1. Z jablek odkrojte tzv. pokličku asi 2 cm od stopky, vydlabejte jádřince a zakápněte citronem. Do vydlabaného jablka dejte pomerančovou marmeládu, přiklopte pokličkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.

  2. Připravte si kvásek na koblížky. Do vlažného mléka přidejte droždí, špetku cukru a 1 lžíci polohrubé mouky. Nechte na teplém místě kynout 5 minut. Potom přidejte žloutky, měkké máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce rumu, zbytek cukru a mouky a špetku soli. Mělo by vzniknout husté těsto, které se nelepí. Nechte kynout asi hodinu.

  3. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, lehce vyválejte a vykrajujte asi 3 cm široká kolečka. V hrnci rozehřejte 1/2 l oleje a smažte koblížky z obou stran. Podávejte je vlažné a namočené v horkém džemu.