Vyzkoušejte! Zapečené palačinky s houbami a parmezánem

Vaření a recepty 9. srpna 2020

Pozor, při kuchyňské aktivitě s houbami mějte na paměti, že na pořekadle, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou, něco je. Sbírejte a konzumujte jen ty, které bezpečně poznáte!

Potřebujete:

Těsto:

350 ml mléka

120 g polohrubé nebo hladké mouky

2 vejce

špetku soli

tuk na smažení

Náplň:

250–300 g směsi čerstvých hub

1 lžíci lístků oregana

2 stroužky česneku

4 lžíce kečupu

1 lžíci světlé hotové jíšky

100 g ricotty

1 lžíci nastrouhaného parmezánu

2 lžíce oleje

sůl

pepř

Omáčka:

300 ml mléka

2 lžíce strouhaného parmezánu

1 lžíci hotové světlé jíšky (nebo 25 g hladké mouky)

špetku strouhaného muškátového oříšku

sůl

pepř

4 rajčata

Postup:

  1. V mléce rozšlehejte vejce, mouku a sůl a nechte stát asi 10 minut. Potom usmažte na tukem tence potřené pánvi jednotlivé palačinky.

  2. Na oleji zpěňte nasekaný česnek, oregano, přidejte očištěné a pokrájené houby, osolte je a opepřete. Směs poduste doměkka a zahustěte jíškou. Když jsou houby měkké, odstavte je, nechte vychladnout a vmíchejte ricottu a lžíci parmezánu. Směsí potřete palačinky, stočte je a narovnejte do zapékací mísy vytřené olejem. Povrch posypejte nakrájenými rajčaty.

  3. Mléko osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem, rozšlehejte s jíškou nebo moukou, za stálého míchání povařte do zhoustnutí a vmíchejte parmezán. Omáčkou přelijte palačinky, posypejte je sýrem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a asi 20 minut zapékejte. Podávejte teplé se zeleninovým salátem.