Týden se sladkovodními rybami: Siven v pórkovém kabátku

Vaření a recepty 10. října 2013

Siven sice není zrovna Karlem Gottem českých vod, ale byla by škoda, kdyby vám tahle chutná rybka proklouzla mezi prsty. V dobré rybárně ji určitě seženete.

Potřebujete:

4 středně velké siveny

2 velké pórky

400 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, fazolky)

1 citron

3 zrnka nového koření

1 lžičku celého pepře

1 bobkový list

sůl

ořech másla

Postup:

  1. Mraženou zeleninu dejte do misky, zalijte ji studenou vodou, aby byla ponořená, a nechte ji rozmrznout. Ze sivenů seřízněte filety (řežte ostrým nožem od hlavy podél páteře směrem k ocasu, pak otočte a seřízněte i druhou stranu) a zbavte je kůže. Maso osolte, opepřete a pokapejte citronem.

  2. Pórku odřízněte kořínky a vadné horní listy. Po délce ho rozřízněte, omyjte, osušte a oddělte část co nejširších vrchních listů. Vložte je na pár sekund do vroucí vody a následně ve studené vychlaďte. Složte vždy několik listů přes sebe tak, aby vznikl dlouhý pás. Na něj vždy položte filet a pevně ho srolujte. Konce zajistěte párátky.

  3. Závitky vložte do téměř vroucí vody, přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkový list, citronovou šťávu a velmi zvolna vařte asi 10 minut. Mezitím na kousku másla poduste zbylý nakrájený pórek a rozmraženou zeleninu, podle chuti ji osolte a opepřete. Podávejte s vařenými bramborami.