Knedlíkový týden: Slaninové

Vaření a recepty 29. října 2013

Slanina je ideální přísadou v podstatě do čehokoliv. V knedlících vám bude ale opravdu šmakovat!

Potřebujete:

200 g vařeného uzeného bůčku bez kosti

50 g slaniny

400 g žemlí

120 g hrubé mouky

2 vejce

300 ml mléka

60 g sádla

strouhaný muškátový oříšek

sůl

mletý pepř

Postup:

  1. Slaninu, maso a žemle nakrájejte na kostičky. Slaninu rozškvařte ve větším kastrolu, přidejte maso a osmahněte. Přidejte žemle a za stálého míchání ještě osmažte.

  2. Prosetou mouku, sůl a koření smíchejte s vejci rozkvedlanými v mléce a vypracujte řídké těstíčko. Přidejte do něj směs bůčku a žemle, zamíchejte a nechte chvíli stát. Z těsta vytvořte dvanáct kulatých knedlíků, vložte je do vroucí osolené vody a vařte 9–10 minut. Při vaření knedlíky občas zamíchejte.

  3. Uvařené knedlíky vyjměte, rozkrojte v půli, přelijte na sádle osmaženou cibulkou a podávejte s dušeným zelím nebo špenátem.