Knedlíkový týden: Provensálské

Vaření a recepty 30. října 2013

Knedlíčky po provensálsku se budou krásně hodit třeba k jehněčímu či skopovému. Francouzským bylinkám se musí nechat, že i takovému "knédlu" dodají pěkně jižanský šmrnc.

Potřebujete:

200 g strouhanky

200 g světlé bagety

2 vejce

5 dl mléka

2 lžíce másla

hrst provensálských bylinek (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka, majoránka)

sůl

Postup:

  1. Bagetu nakrájejte na malé kostičky a nechte je oschnout. V kastrůlku zahřejte mléko s máslem, a když se máslo rozpustí, směs odstavte z ohně a vmíchejte do ní rozšlehaná vejce, nasekané bylinky a trochu soli.

  2. Strouhanku promíchejte v míse s kostičkami bagety. Přilijte mléko s máslem, vejci a bylinkami a promíchejte. Z těsta utvořte kulaté knedlíčky, velké jako pingpongové míčky, vložte je do většího hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

  3. Knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou, nechte odkapat a podávejte jako přílohu k pečenému masu. Výborné jsou i samotné, přelité kvalitním olivovým olejem.