Svatomartinské menu: České koláčky

Vaření a recepty 6. listopadu 2013

Nebojte se kvásku a zkuste si koláčky udělat doma. A máme pro vás jeden tip - mléko na kvásek neohřívejte příliš, opravdu bude stačit, když bude lehce vlažné.

Potřebujete:

500 g hladké mouky

60 g krupicového cukru

60 g másla

3 žloutky

1/2 kostky droždí

mléko na kvásek

lžičku citronové kůry

Postup:

  1. Připravte si kvásek. Po vykynutí ho promíchejte s ostatními surovinami. Těsto rozdělte na 30 stejných bochánků a nechte ho asi 30 minut kynout.

  2. Plochým dnem skleničky namočeným v oleji stlačte bochánky do tvaru koláčků, a ty naplňte různými náplněmi, pomašlujte a nechte ještě asi 15 minut nakynout.

  3. Koláčky pečte při 180 °C 10–15 minut. Před podáváním je pocukrujte.