Polský týden: Pečená kachna po velkopolsku s chlupatými knedlíky

Vaření a recepty 13. listopadu 2013

My v České republice si momentálně dopřáváme svatomartinskou husu, ale proč ji nezkusit proložit kachýnkou? Díky tomuto polskému receptu na speciální nakyslou marinádu bude lépe stravitelná.

Potřebujete:

1 kachnu o hmotnosti přibližně 2 kg

250 g sušených švestek

100 ml červeného vína

Marináda:

5 kyselých jablek

3 cibule

majoránku

sůl a pepř

100 ml oleje

Postup:

  1. Kachnu dejte marinovat o den dříve. Jablka a cibule rozpulte a nakrájejte na plátky, promíchejte s ostatními složkami a masou naplňte kachnu. Na noc ji vložte do chladničky.

  2. Kachnu položte na plech a při teplotě 140 °C pečte tak dlouho, až maso začne snadno odpadávat od kosti (obvykle necelé 2 hodiny). Upečenou kachnu rozkrojte na poloviny. Oddělte od kosti maso z prsů a stehen, zbytek vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přes hodinu vařte pod pokličkou.

  3. Vývar přeceďte, přidejte švestky, víno a vařte dále bez pokličky tak dlouho, až třikrát zmenší svůj objem. Pak ho přepasírujte přes síto. Kachnu, bohatě politou omáčkou, podávejte s chlupatými knedlíky a dušeným červeným zelím.