Polský týden: Hovězí závitky

Vaření a recepty 16. listopadu 2013

Říkáte si, co tyto "polské" hovězí závitky odlišuje od těch, co si děláte u vás doma? Na zajímavosti jim dodá červené víno, čerstvý kopr a hlavně hříbky.

Potřebujete:

1,5 kg hovězí pečeně

75 g sušených hřibů

2 velké cibule

150 g másla

2 lžíce nasekaného kopru

1 lžíci strouhanky

1 lžíci mouky

1 sklenici suchého červeného vína

1 l vývaru

sůl a pepř

Postup:

  1. Maso opláchněte, osušte a eventuálně zbavte šlach. Nakrájejte ho napříč vlákny na plátky vysoké 1 cm. Naklepejte z nich přibližně půlcentimetrové plátky. Osolte, opepřete a odstavte.

  2. Předem namočené hřiby uvařte doměkka ve vodě, v níž se namáčely. Nechte okapat (vodu nevylévejte) a nadrobno nakrájejte. Cibule oloupejte, nadrobno nakrájejte a lehce osmažte spolu s hřiby na 2-3 lžících másla. Přidejte kopr a strouhanku a promíchejte.

  3. Na každý plátek masa položte asi 1 lžíci náplně. Plátky stočte a oviňte bílou nití (nemusíte zavazovat, nitě budou držet). Vzniklé závitky osmažte na másle na vyšším ohni tak, aby maso ze všech stran zezlátlo a máslo se nestihlo připálit. Závitky uložte jeden vedle druhého do pekáče a posypejte lžící mouky. Přidejte víno, vývar z hřibů a zalijte bujonem tak, aby bylo celé maso ponořené. Duste na malém ohni, až bude maso měkké (přibližně 1,5 hodiny). Podávejte s pohankou.