Týden s cukrovím: Linecké s mandlovou nádivkou

Vaření a recepty 3. prosince 2013

Linecké se tradičně pomazávají rybízovou marmeládou a vykrajují do tvaru kolečka. Zkuste je letos v podobě půlměsíčků a s mandlovou náplní.

Potřebujete:

210 g hladké mouky

70 g cukru

citronovou kůru

špetku drcené vanilky

140 g másla

2 žloutky

mouku na vál

Mandlová nádivka:

100 g spařených a loupaných mandlí

120 g moučkového cukru

2 bílky

pár kapek rumu nebo rumové tresti

moučkový cukr na posypání válu

Na ozdobení:

trochu čokoládové nebo kakaové polevy

trochu citronové polevy

nasekané pistácie

nasekané a opražené oříšky a mandle

Postup:

  1. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, trošku strouhané citronové kůry a vanilku. Přidejte nakrájené máslo a žloutky a studenýma rukama vypracujte hladké těsto. Nechte ho zabalené ve fólii v chladu asi půl hodiny odpočinout.

  2. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 4 mm a vykrájejte půlměsíčky (vykrajovátkem nebo skleničkou). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 170 °C upečte dorůžova. Nechte vychladnout.

  3. Mandle umelte, smíchejte s jedním bílkem a prosetým cukrem a lžící rozmačkejte na kaši. Hmotu rozválejte na vále posypaném moučkovým cukrem na plát asi 4 mm tenký a vykrájejte půlměsíčky. Vždy dva linecké půlměsíčky z vnitřní strany potřete bílkem a mezi ně vložte jeden mandlový. Polovinu slepených kousků potřete čokoládovou polevou a po částečném zaschnutí posypejte nasekanými pistáciemi. Druhou polovinu potřete citronovou polevou a po částečném zaschnutí posypejte směsí pražených mandlí a oříšků.