Vánoční světové dobroty: řecký marinovaný losos na rajčatech a rozmarýnu

Vaření a recepty 10. prosince 2013

Na jihu Evropy nehraje prim kapr tak jako u nás, ale ryba na stole zůstává. Ono taky, kdo by si nedal takového marinovaného lososa, že?

Potřebujete:

1,5 kg očištěného lososa

200 g rajčat

1 citron

rozmarýn

sůl

Marináda:

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce ostrého kečupu

1 lžíci balzamikového octa

1 lžíci sladké sójové omáčky

1 lžičku cukru

Postup:

  1. Lososa ponechte v celku, pokapejte ho citronovou šťávou, osolte a vložte do zapékací mísy. Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte a lososa touto směsí potřete. Mísu překryjte potravinovou fólií a rybu nechte alespoň 2 hodiny marinovat.

  2. Pak lososa obložte nakrájenými rajčaty, okořeňte rozmarýnem, vložte do vyhřáté trouby a pečte tak dlouho, dokud není měkký a na povrchu se neutvoří kůrčička. Hotovou rybu naporcujte a podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami.