Mlsný týden: Medové hrušky

Vaření a recepty 19. prosince 2013

Rum, badyán a hřebíček jsou zárukou předvánoční dobroty jako vyšité! Mňam!

Potřebujete:

4 střední hrušky

40 g másla

2 dl čerstvé pomerančové šťávy

4 lžíce medu

2 lžíce cukru

1 lžíci rumu

asi 6 hřebíčků

2 hvězdičky badyánu

kousek celé skořice

Pěnový krém:

4 žloutky

1 dl bílého vína

0,5 dl medu

Postup:

  1. V kastrolu nebo v hluboké pánvi s těžkým dnem nechte roztavit cukr na karamel. Když začne zlátnout, přidejte pomerančovou šťávu, máslo, rum, med a koření a zvolna povařte. Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny, zbavte jádřince a vložte do horké karamelové směsi. Asi po minutě hrušky otočte, zakryjte pokličkou a nechte zvolna dusit 10 minut. Každou minutu hrušky otáčejte. Pak z nich odklopte pokličku a dále je vařte za stálého přelévání sirupem, ve kterém se vaří, dokud nezměknou.

  2. Připravte si pěnový krém. V kastrůlku svařte med s vínem asi na dvě třetiny původního množství a odstavte z ohně. Žloutky lehce našlehejte v kovové misce. Postupně k nim po lžících všlehejte svařené víno s medem a nechte chvilku stát. Pak misku se směsí ponořte do horké vodní lázně a šlehejte, dokud nevznikne jemná pěna. Hrušky rozdělte do misek, přelijte sirupem, ve kterém se dusily, a doplňte kopečkem čerstvě vyšlehaného krému.