Týden s aspikem: Ryba ve skle

Vaření a recepty 29. ledna 2014

Pro každého milovníka ryb bude tento "rybí nářez" opravdovou pochoutkou.

Potřebujete:

400 g filetů z mořského jazyka nebo pangase

4 dl zeleninového vývaru

2 dl bílého vína

8 oloupaných vařených tygřích krevet

1/2 limetky

30 g mleté želatiny

2 snítky zelené petrželky

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

drcený pepř

sůl

Postup:

  1. Rybí filety otřete vlhkým ubrouskem a podélně je rozkrojte na čtyři pruhy, ty stočte do ruliček a ovažte kuchyňským provázkem. Položte je na pařáček, vložte ho do kastrolu s trochou vody, s bobkovým listem, novým kořením a kolečkem limetky a kastrol zakryjte poklicí. Vodu přiveďte k varu a rybí rolky vařte v páře 12 až 15 minut. Pak rolky vyjměte, nechte chvilku vychladnout a sundejte z nich provázky.

  2. Krevety oloupejte, omyjte a osušte. Vývar promíchejte s vínem, polovinou této směsi zalijte želatinu a nechte ji 10 minut nabobtnat. Pak ji doplňte zbylým vývarem s vínem a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až vznikne čirá tekutina. Tu na závěr osolte a opepřete.

  3. Obdélníkovou formu vypláchněte studenou vodou, nalijte do ní asi 0,5 cm silnou vrstvu želatinového roztoku a nechte ho částečně ztuhnout. Povrch posypejte lístky petrželky, do středu v řadě rozložte rybí rolky a obložte je krevetami. Kolečko limetky rozkrojte na šest dílků a ty rozložte okolo krevet, vše opatrně zalijte zbylým želatinovým roztokem a nechte alespoň 4 hodiny ztuhnout v chladničce. Před podáváním ryby ve skle nakrájejte na porce a doplňte bílým pečivem.