Vysoká pekařská: Batátové cupcaky

Vaření a recepty 18. srpna 2019

Cupcaky jsou velmi efektním dezertem, i když je napečete jen z obyčejné mouky a cukru. Neobvyklé batáty, jablečný cider a sladké marshmallow je ovšem rázem povyšují na "vysokou pekařskou".

Potřebujete:

2 hrnky cukru

220 g másla pokojové teploty

4 velká vejce

450 g konzervovaných batátů (odkapaných a rozmačkaných)

2/3 hrnku jablečného cideru

1 lžičku vanilky

3 hrnky polohrubé mouky

1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

1 lžičku mleté skořice

1/2 lžičky jedlé sody

1/4 lžičky muškátového oříšku

1/4 lžičky soli

1 hrnek opečených pekanových ořechů

omáčku ze zkaramelizovaného cideru (4 hrnky cideru, 1 vanilkový lusk, 55 g másla, 1/2 hrnku třtinového cukru)

krém z marshmallow (450 g másla, 450 g marshmallow nakrájené na drobno)

Postup:

  1. Máslo a cukr ušlehejte mixérem, přidejte vajíčka a důkladně prošlehejte. V míse smíchejte mouku se zbylými suchými ingrediencemi a promíchejte s rozmixovanými batáty, 2/3 hrnku jablečného cideru a vanilkou. Těstem naplňte do 3/4 formičky a nechte péct v troubě 22–24 minut.

  2. Povařte 20 minut 4 hrnky cideru, přidejte máslo a třtinový cukr a vařte dalších 10 minut. Pak nechte omáčku vychladnout cca 3 hodiny. Do mísy přidejte změklé máslo, zkaramelizovanou omáčku (trochu nechte stranou), vyšlehejte a přidejte kousky marshmallow. Vyšlehejte hladkou hmotu.

  3. Cupcaky pokapejte zbylou omáčkou z cideru, potáhněte krémem z marshmallow a posypejte posekanými opečenými pekanovými ořechy.