Bylinkový týden: Frittata se zeleninou a olivami

Vaření a recepty 18. března 2017

Pod tajuplným názvem frittata se neskrývá nic jiného než omeleta. Ovšem s "náloží" čerstvé zeleniny.

Potřebujete:

6 vajec

1 červenou papriku

1 malou cuketu

1/2 lilku

2 dl smetany (12%)

100 g oliv bez pecek

40 g másla

4 lžíce olivového oleje

4 lístky šalvěje

1 stroužek česneku

špetku tymiánu

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Zeleninu opláchněte, zbavte nejedlých částí a nakrájejte na kostky. V pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte lilek. Přidejte papriku a po chvíli i cuketu a krátce opečte. Směs osolte, opepřete, přidejte jemné plátky česneku, tymián a jemně nakrájenou šalvěj, promíchejte a odstavte z ohně.

  2. Zapékací mísu vytřete tence máslem. Zbylé máslo rozehřejte na pánvi, přilijte vejce rozšlehaná se smetanou a trochou soli a za stálého míchání je nechte částečně srazit. Přidejte olivy a opečenou zeleninu a směs naplňte do vymazané mísy. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 160 °C.

  3. Hotovou frittatu vyjměte z trouby, nechte alespoň 10 minut odpočinout a teprve pak ji ostrým nožem nakrájejte a podávejte. Výborná je i studená.