Chorvatský týden: Zelné závitky

Vaření a recepty 30. března 2014

Stále ještě nevíte, co dnes uvařit? Tak tímhle určitě zabodujete!

Potřebujete:

20 zelných listů

500 g mletého libového vepřového masa

1 sáček uvařené rýže

1 větší cibuli

3 lžíce oleje

1 lžíci rajčatového protlaku

2 stroužky česneku

sůl

mletý pepř

0,5 kg kysaného zelí

4 plátky uzené krkovice

1 kostku masového vývaru

6 kuliček černého pepře

4 kuličky nového koření

2 bobkové listy

drcenou chilli papričku

Postup:

  1. Na nálev rozdrobte do 5 dl vroucí vody kostku masoxu, přidejte koření a nechte přejít varem. Nálev odstraňte z ohně. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli dosklovata opečte na 1 lžíci oleje, přidejte maso a restujte, až se všechna šťáva odpaří. Pak směs zaprašte paprikou, vmíchejte protlak, rýži a promíchejte. Směs nechte vychladnout.

  2. 16 zelných listů vložte do vroucí vody, 2 minuty prudce povařte, ihned sceďte a ochlaďte studenou vodou. Osušeným listům seřízněte silné stonky a mírně je naklepejte. Vždy na dva listy položené na sebe rozdělte masovou hmotu. Pevně sviňte do balíčku a ten zajistěte párátkem. Rozehřejte olej a na něm závitky ze všech stran opečte.

  3. Dno hrnce vyložte dvěma zelnými listy, pokryjte vrstvou kysaného zelí, na ně dejte střídavě závitky, plátky uzeného a kysané zelí. Navrch opět položte zbylé listy zelí. Podlijte nálevem a duste pod poklicí na mírném ohni asi hodinu. Podávejte s měkkým chlebem.