Potřebujete:
5 vajec
250 g třtinového cukru
6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení
6 polévkových lžic horké vody
250 g pšeničné mouky bílé polohrubé
1 kávovou lžičku prášku do pečiva
1 vanilkový pudink
6 kávových lžiček citronové šťávy
1 kávovou lžičku nastrouhané citronové kůry
špetku soli
máslo na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy
2 ks koření hřebíčku
Postup:
Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.
Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Poté formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.
Beránka nechte vychladnout ve formě, pak ho vyklopte na tác a pocukrujte nebo polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks koření hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypejte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.