Ovocná jáhlová bábovka s ořechy

Vaření a recepty 8. března 2020

Jáhly neboli loupané proso jsou přírodní zásobárnou minerálních látek a tolik potřebných vitaminů skupiny B.

Potřebujete:

200 g hladké jáhlové mouky

50 g polohrubé pšeničné mouky

400 g ve slupce uvařených brambor

80 g tuku

150 g moučkového cukru

2 vejce

250 ml mléka

100 g mletých ořechů

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1 lžíci rozinek

hrst směsi sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)

strouhanou citronovou kůru

skořici

tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

  1. Studené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky. Vejce ušlehejte s tukem a cukry do pěny. Mouky smíchejte s nastrouhanými bramborami, práškem do pečiva, ořechy, skořicí, pokrájeným ovocem a propranými a osušenými rozinkami. Mléko přimíchejte k vaječné pěně a po troškách vmíchejte sypkou směs.

  2. Vypracujte vláčné těsto a podle potřeby ho zahustěte polohrubou moukou nebo rozřeďte mlékem. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a uhlaďte. Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a bábovku upečte.