Luštěninový týden: Feijoada

Vaření a recepty 13. dubna 2014

Tento fazolový vývar s vepřovým a hovězím masem je brazilskou specialitou. Dejte si k němu caipirinhu!

Potřebujete:

400 g černých fazolí

400 g hovězího krku nebo plece

150 g uzeného masa

150 g kuřecích stehen

100 g vepřové klobásy

2 rajčata

2 pomeranče

1 sladkou bramboru (batátu)

1 čajot (zeleninu chayote prodává např. Tesco, lze ji nahradit kedlubnou)

1 cibuli

2 plátky slaniny

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

1 malou chilli papričku

2 bobkové listy

čerstvě drcený pepř

sůl

Postup:

  1. Fazole propláchněte a namočte přes noc ve studené vodě. V těžkém kastrolu zahřejte olej a opečte na něm na kousky nakrájené hovězí maso. Přidejte oloupanou a na kroužky nakrájenou cibuli, plátky česneku, fazole i s vodou, ve které byly namočené, a nakrájená rajčata. Přimíchejte chilli papričku, šťávu z jednoho pomeranče, špetku strouhané pomerančové kůry, pepř a bobkový list, osolte a vařte 40 minut.

  2. Pak na pánvi rozpusťte nakrájenou slaninu, přidejte na kousky nakrájené uzené, kuřecí stehýnka a klobásu. Vše opečte, přidejte do kastrolu se zeleninou a nechte dusit. Když je maso téměř měkké, přidejte na kostičky nakrájenou sladkou bramboru a čajot, dál duste doměkka a podávejte ozdobené zbylým pomerančem.