Knedlíky z odpalovaného těsta s ostružinovou omáčkou

Vaření a recepty 15. srpna 2020

Kdo někdy ochutnal odpalované těsto, ví, že je tahle kalorická bomba zatraceně chutná!

Potřebujete:

250 ml mléka

50 g másla

350 g hrubé mouky

sůl

2 velká vejce

350 g ostružin

300 g zakysané smetany

150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Ostružiny omyjte, nechte okapat a dejte stranou asi 20 kousků. Ostatní vidličkou rozmačkejte a propasírujte přes husté síto. Omáčku promíchejte se smetanou a všlehejte do ní cukr.

  2. Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte kousky másla a přiveďte k varu. Mouku promíchejte se solí. Vroucí mléko odstavte z plotýnky, vsypte do něj naráz všechnu mouku, vraťte ho na plotýnku a neustále míchejte, odpalujte ho na ohni asi 1-2 minuty, až vznikne hladký nelepivý bochánek těsta. Ten přendejte do misky a nechte chvilku vychladnout. Do chladnoucího těsta všlehejte postupně obě vejce a připravte hladké těsto.

  3. V hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Z odpalovaného těsta připravte malé kulaté knedlíčky, ty zavařte do vroucí vody a vařte zhruba 8 minut. Vyjměte je, nechte odkapat a rozdělte na porce. Knedlíky přelijte ostružinovou omáčkou a posypte celými ostružinami.