Kuřecí týden: Thajská kuřecí prsíčka

Vaření a recepty 1. května 2014

Thajská kuchyně je známá svými kouzly s kořením a bylinkami. A ač se může zdát složitá, opak je pravdou. Tak šup do toho!

Potřebujete:

300 g kuřecích prsíček

1 cibuli (šalotku)

3 lžíce sójové omáčky

2 lžíce rýžového vína (bílého)

2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (koriandru, tymiánu, majoránky apod.)

2 lžíce prolisovaného česneku

1 lžičku cukru

drcený zelený pepř

špetku soli

sezamový olej na opečení

Červená rýže:

350 g rýže

1 papriku

1 čerstvou chilli papričku

1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

5 stroužků česneku

mletou papriku

sůl

olej

Postup:

  1. Oloupanou cibuli nasekejte najemno, přidejte bylinky, sójovou omáčku, rýžové víno, česnek, cukr, sůl, trochu drceného zeleného pepře a dobře promíchejte. Do této marinády naložte omyté a osušené plátky z kuřecích prsou a nechte odležet v chladu, nejlépe přes noc. Pak maso zprudka opečte na teflonové pánvi s troškou sezamového oleje (asi 2 minuty z každé strany), pánev zakryjte poklicí, vypněte plamen a nechte stát 7 minut.

  2. Připravte si červenou rýži. Na oleji orestujte nastrouhaný česnek, zázvor, nakrájenou papriku a čerstvou chilli papričku. Na závěr přidejte trochu mleté papriky a osolte. Přidejte rýži, přilijte vodu, aby sahala asi 2 cm nad rýži, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile stoupne rýže na hladinu, vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C, vypněte ji a rýži v ní ponechte asi 30 minut. Pak ji promíchejte velkou vidličkou a podávejte s kuřetem nakrájeným na plátky.