Pivní týden: Ovocný knedlík s povidly a vanilkovou omáčkou

Vaření a recepty 11. května 2014

Také tento recept, stejně jako včerejší svíčkovou, budete mít možnost ochutnat na Českém pivním festivalu. Anebo si ho připravte doma.

Potřebujete:

6 g droždí

15 g krupicového cukru

140 ml mléka

300 g hrubé mouky

1 vejce

2 g soli

160 g švestkových povidel

80 g mletého máku s cukrem

60 g másla

Na omáčku:

400 ml mléka

24 g pudinkového prášku

64 g krupicového cukru

4 g vanilkového cukru

vanilkový lusk dle chuti

20 ml rumu

Postup:

  1. Z rozdrobeného droždí, cukru a mléka udělejte kvásek. Přidejte mouku, vajíčka, sůl, citronovou kůru, špetku soli, rozpuštěné máslo a vytvořte těsto, které nechte vykynout. Poté vypracujte z těsta placku a tu plňte povidly a znovu nechte těsto vykynout. Nakonec uvařte knedlíky v páře zhruba 15 min.

  2. Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte cukr, vanilkový lusk, rozmíchaný pudink a omáčku vařte do zhoustnutí. Nechte ji mírně zchladnout a všlehejte do ní větší část změklého másla, rum a smetanu tak, aby vznikla krémová omáčka. Na talíř nalijte omáčku, do ní posaďte knedlík a posypejte ho mletým mákem s cukrem.