Týden pečených sladkostí: Jemný jablkový dort

Vaření a recepty 12. května 2014

Máj, lásky čas, nepatří jen všem zamilovaným. V květnu můžete oslavit i svoji lásku k pečení. Třetí květnovou neděli, přesně 18. května, totiž oslavíme druhé výročí Světového dne pečení! Udělejte si radost a upečte pro sebe a své blízké něco dobrého.

Potřebujete:

6 středně velkých jablek

350 g hladké mouky

160 g Hery

150 g moučkového cukru

1 prášek do pečiva

1 žloutek

100 ml rumu

1 lžíci rozinek

1 lžíci ořechových jader

mouku na vál

Postup:

  1. Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky, posypte je polovinou dávky cukru, pokapejte rumem a nechte několik hodin (nejlépe do druhého dne) proležet. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte zbylý cukr, nakrájenou Heru a žloutek a vše zpracujte v hladké těsto. Rozdělte je na poloviny, každou zabalte do fólie a nechte v chladu 30 minut rozležet.

  2. Z každého dílu vyválejte kolo velikosti dortové formy. Formu vyložte pečicím papírem a na dno položte těsto, které propíchejte vidličkou. Poklaďte ho okapanými jablky (šťávu zachyťte do misky) a zakryjte druhým plátem těsta. Po obvodu zmáčkněte okraje, povrch propíchejte vidličkou a pokapejte šťávou z jablek. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte do zlatorůžova.