Indický týden: Rýžový salát se sezamovou panenkou

Vaření a recepty 19. května 2014

Indie je zemí velehor i moří, úrodných nížin i vyprahlých pouští, mírného i tropického klimatu... Je také směsicí mnoha etnických a náboženských skupin s rozdílnými zvyklostmi. A podle toho také vypadá její kuchyně – je úžasně rozmanitá, což dokazuje náš výběr receptů.

Potřebujete:

2 menší vepřové panenky

2 lžíce medu

2 lžíce cukru

sezamová semínka

200 g rýže parboiled

2 lžíce indiánské rýže

4 lžíce olivového oleje

1 lžíci sójové omáčky

1 lžíci worcesterové omáčky

2 lžíce citronové šťávy

100 g sterilované kukuřice

100 g hrášku

zelenou petrželku

limetku

Postup:

  1. Osolte, opepřete a opečte na oleji na pánvi ze všech stran 2 menší panenky. Pak je přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je medem, posypte cukrem a sezamovými semínky, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte cca 2 a 1/2 hodiny. Maso vyndejte a nechte vychladnout.

  2. Zároveň uvařte doměkka indiánskou rýži a rýži parboiled, sceďte a nechte odkapat. Do mísy nasypte zchladlou rýži, přidejte k ní olivový olej, sójovou omáčku, worcester, citronovou šťávu, sterilovanou kukuřici, hrášek a jemně nasekanou zelenou petrželku. Osolte, opepřete a promíchejte. Maso nakrájejte na plátky, vmíchejte do salátu a ozdobte dílky limetky.