Chřestový týden: Tatarák s lososem a chřestem

Vaření a recepty 31. května 2014

Tatarák je v naší kotlině poměrně oblíbeným jídlem, ale spíše z hovězího masa. Vyzkoušejte v teplých dnech jeho odlehčenou variantu z lososa a čerstvého chřestu.

Potřebujete:

600 g oloupaných brambor

250 g zeleného chřestu

200 g filátka z čerstvého lososa

1 menší červenou cibuli

1 lžíci hořčičného semínka

1 lžíci olivového oleje

trochu octa

citronovou šťávu

na špičku nože cukru

sůl

Postup:

  1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a cukrem a nechte hodinu odležet v chladu. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte odkapat a vychladnout.

  2. Chřest opláchněte, odkrojte zaschlé konce a škrabkou na brambory ho nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a octem a slijte. Oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olejem, hořčičným semínkem a trochou citronové šťávy.

  3. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu poté odstraňte. Tataráky doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a podávejte.