Chřestový týden: Hovězí biftek ve slanině

Vaření a recepty 1. června 2014

Kdepak, "bifťour" je "bifťour", o tom není pochyb. Dejte si k němu svěží zeleninku.

Potřebujete:

4 bifteky z hovězí svíčkové (celkem asi 600 g masa)

400 g čerstvé nebo zmrazené barevné zeleninové směsi (karotky, brokolice, chřestu apod.)

200 g malých žampionů

150 g másla

100 g plátků anglické slaniny bez kůže

1 dl vývaru

1 dl červeného portského vína (nebo jiného sladkého těžšího vína)

1 lžičku hladké mouky

slunečnicový olej na opečení a marinování

špetku cukru

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Bifteky lehce naklepejte hranou ruky a maso znovu shrňte do požadovaného tvaru a výšky. Opepřete je, osolte, obtočte plátky slaniny a lehce převažte provázkem. Pak je potřete olejem a nechte 30 minut odležet.

  2. Bifteky opečte na troše oleje asi 3 minuty z každé strany, přeložte je do nahřátého pekáčku a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 90 °C. Mezitím krátce povařte syrovou zeleninu (zmrazenou jen nechte rozmrazit a ohřejte ji). Hotové bifteky vyjměte z pekáčku a uložte v teple.

  3. Ve zbylém výpeku rozpusťte lžíci másla, přidejte mouku, osmahněte ji dozlatova, zalijte vývarem a vínem, povařte 5 minut a na závěr omáčku dochuťte solí a pepřem. Na polovině másla opečte zeleninu s trochou soli, pepře a špetkou cukru. Na druhé polovině másla orestujte překrájené žampiony, ty také osolte a opepřete. Bifteky s omáčkou podávejte na nahřátých talířích, obložené zeleninou se žampiony a s různě upravenými bramborami.