Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou

Vaření a recepty 1. března 2020

Koláče nemusí být jen sladké a i slaná varianta může být chutná. Cibulový koláč je vážně bomba!

Potřebujete:

Na těsto:

175 g hladké mouky (1 lžíci mouky můžete nahradit parmezánem)

100 g studeného másla nakrájeného na kostky

1 žloutek

4 lžíce studené vody

Na cibulku karamelizovanou s balsamicem:

5 červených cibulí nakrájených na proužky

1/2 až 1 lžíci cukru

3 lžíce balsamicového octa

sůl

pepř

rozmarýn

lžíci olivového oleje

Na náplň:

100 ml smetany ke šlehání

50 ml mléka

1 vejce a 1 bílek

100 g čedaru

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto na koláč. Všechny ingredience dejte do větší mísy a zamíchejte vidličkou, potom začněte zpracovávat rukou. Pracujte rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopte vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněťte. Z těsta by měla být konzistentní koule. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.

  2. V pánvi rozehřejte olivový olej, přisypte cibuli a přidejte větvičku rozmarýnu. Na středním plamenu restujte asi 10 minut. Cibuli zasypte cukrem, vše chvíli opékejte, až se vytvoří na cibulce karamel. Přilijte balsamicový ocet, nechte vypařit a odstavte z tepla, větvičku rozmarýnu vyndejte.

  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka, namotejte si ho na váleček, rozviňte ho do formy, prsty vtiskněte a propíchejte vidličkou. Pečte 20 minut, až je povrch jemně zlatavý.

  4. Nastrouhejte si sýr a dejte ho stranou. V míse prošlehejte vejce s mlékem a smetanou, osolte a opepřete. Z trouby vyndejte předpečený korpus, na spodek vlijte trochu smetanové směsi a na ni poklaďte část cibule. Zasypte koláč sýrem, zalijte zbylou smetanou, poklaďte zbytkem cibule a sýra. Teplotu v troubě stáhněte na 190 °C a dopékejte ještě asi půl hodiny.