Rakouský fiaker guláš

Vaření a recepty 1. února 2020

Tenhle guláš se jmenuje podle věčně hladových vídeňských fiakristů. Chuť mu dodává sladká paprika ze sousedního Maďarska.

Potřebujete:

750 g hovězí kližky

500 g cibule

2 až 3 lžíce sladké papriky

trocha octa

1 lžíce rajčatového protlaku

2 rozmačkané stroužky česneku

drcený kmín

majoránka

pepř

sůl

1 lžíce rostlinného oleje

4 nožičky frankfurtských párků

4 vejce

4 kyselé okurky

červená paprika

máslo

Postup:

  1. Očistěte maso, ale nepřehánějte to – kližkovité kousky dodají guláši typickou chuť. Maso nakrájejte na kostky asi 2x2 centimetry. Nahrubo nakrájejte cibuli.

  2. Rozehřejte máslo ve velkém hrnci a pomalu na něm smažte cibuli za stálého míchání do změknutí. Čím déle budete smažit, tím lépe bude výsledek chutnat. Poprašte paprikou, zamíchejte a rychle zchlaďte přilitím trochy octa a vmícháním protlaku.

  3. Přidejte maso, rychle míchejte, přidejte česnek, kmín, sůl, pepř a trochu majoránky. Zalijte vodou tak, aby bylo maso jen zakryté, a duste 2 až 3 hodiny do změknutí masa. Občas promíchejte, dolévejte pravidelně trochu vody.

  4. Jakmile je maso měkké, přidejte ještě trochu vody, a vařte ještě 10 až 15 minut.

  5. Ohřejte párky ve vodě a usmažte z vajíček volí oka. Nakrájejte okurky na plátky. Guláš dejte na talíř, přidejte párek, překryjte vejci, ozdobte okurkami, případně plátky papriky. Servírujte s pečivem nebo bramborami.