Roštěnky Esterházy

Vaření a recepty 26. ledna 2020

Tohle jídlo je dědictvím po mocné uherské šlechtické rodině Esterházyů. Nebyli to jen významní politici a mecenáši umění, ale také labužníci: kromě roštěnek můžete ochutnat taky Esterházy dort nebo dezert.

Potřebujete:

4 plátky roštěnek

6 šalotek

1 malá mrkev

půlka petržele

1 malý celer

1 lžička kaparů

50 g špeku nakrájeného na kostičky

4 lžíce kysané smetany

1 lžíce mouky

300 až 400 ml vývaru nebo vody

citrón

sůl

pepř

2 až 3 lžíce másla nebo oleje

nakrájená petrželka

Postup:

  1. Roštěnky párkrát na okraji nařízněte a jemně naklepejte. Na obou stranách osolte a opepřete a jednu stranu pomoučněte. Šalotky nakrájejte na malé plátky.
  2. V pánvi rozpalte trochu oleje, maso na pomoučněné straně zprudka opečte. Obraťte, po dvou minutách vyndejte a dejte stranou do vymazaného kastrolu s pokličkou.
  3. Šalotky osmažte v masovém výpeku do světlehněda a přidejte ještě trochu oleje nebo másla. Přilejte vývar nebo vodu, nechte provařit a přelejte všechno přes maso. Vařte na plotně nebo v troubě pod pokličkou 60 až 90 minut při teplotě 180 stupňů. V průběhu několikrát obraťte a přilejte podle potřeby tekutinu.
  4. Mezitím nakrájejte zeleninu na tenoučké proužky a opečte pomocí špeku, přilejte trošku tekutiny a duste do mírného změknutí.
  5. Vyndejte maso. Rozmíchejte ve smetaně mouku, vmíchejte do šťávy a ochuťte kaparami a citrónem, nechte probublat. Na chvilku přidejte maso. Servírujte se zeleninou a posypané petrželkou, s těstovinami nebo bramborami.