Potřebujete:
4 plátky roštěnek
6 šalotek
1 malá mrkev
půlka petržele
1 malý celer
1 lžička kaparů
50 g špeku nakrájeného na kostičky
4 lžíce kysané smetany
1 lžíce mouky
300 až 400 ml vývaru nebo vody
citrón
sůl
pepř
2 až 3 lžíce másla nebo oleje
nakrájená petrželka
Postup:
- Roštěnky párkrát na okraji nařízněte a jemně naklepejte. Na obou stranách osolte a opepřete a jednu stranu pomoučněte. Šalotky nakrájejte na malé plátky.
- V pánvi rozpalte trochu oleje, maso na pomoučněné straně zprudka opečte. Obraťte, po dvou minutách vyndejte a dejte stranou do vymazaného kastrolu s pokličkou.
- Šalotky osmažte v masovém výpeku do světlehněda a přidejte ještě trochu oleje nebo másla. Přilejte vývar nebo vodu, nechte provařit a přelejte všechno přes maso. Vařte na plotně nebo v troubě pod pokličkou 60 až 90 minut při teplotě 180 stupňů. V průběhu několikrát obraťte a přilejte podle potřeby tekutinu.
- Mezitím nakrájejte zeleninu na tenoučké proužky a opečte pomocí špeku, přilejte trošku tekutiny a duste do mírného změknutí.
- Vyndejte maso. Rozmíchejte ve smetaně mouku, vmíchejte do šťávy a ochuťte kaparami a citrónem, nechte probublat. Na chvilku přidejte maso. Servírujte se zeleninou a posypané petrželkou, s těstovinami nebo bramborami.