Rakouský týden: Kaiserschmarren (trhanec)

Vaření a recepty 3. června 2014

I když rakousko-uherská monarchie nabízela nekonečné množství chutí ze všech regionů, císař František Josef byl lokální patriot. Nejradši si dával vařené hovězí a po něm dezert z našlehaných vajec. Prý vznikl tak, že se kuchaři jednou nepovedla omeleta!

Potřebujete:

6 vajec

350 až 400 ml mléka

180 až 200 g hladké mouky

3 lžíce krupicového cukru

2 lžíce rozinek

1 vanilkový cukr

trocha rumu

nastrouhaná citrónová kůra

špetka soli

50 g másla

1 lžíce máslových hoblinek a krystalového cukru

moučkový cukr

skořice

švestkový, jablečný nebo rybízový kompot

Postup:

  1. Rozinky si dejte do misky s rumem a nechte je asi 15 minut bobtnat.
  2. Do misky dejte žloutky, přidejte mléko, mouku, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Smíchejte v hladké těsto.
  3. Ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do pevného sněhu a přidejte k těstu.
  4. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  5. Nechte rozpustit máslo ve větší zapékací misce, přidejte těstovou směs a po 1 až 2 minutách posypte nasáklými rozinkami.
  6. Pomalu smažte do zezlátnutí, překlopte špachtlí a dál pečte 6 až 8 minut v troubě.
  7. Roztrhejte vidličkami na malé kousky, posypte máslovými hoblinkami, pocukrujte a nechte pod grilem zkaramelizovat. Po vyjmutí posypte skořicí, případně ještě cukrem, a servírujte s kompotem.