Rybízové dortíky z toastového chleba

Vaření a recepty 9. srpna 2018

Máte rádi rybíz a libujete si v experimentech? Pak musíte vyzkoušet tento dortík!

Potřebujete:

700 g rybízu (nejlépe směsi různých barev)

15 plátků toastového chleba

60 g cukru

1/3 lžičky želatiny v prášku

trocha griotky

vanilková zmrzlina na doplnění

Postup:

  1. Kuličky rybízu vložte do kastrůlku, zasypte je cukrem a za stálého míchání krátce povařte. Ovoce se ale nesmí rozvařit, musí jen pustit šťávu. Pak rybízovou směs přeceďte přes sítko a šťávu zachyťte. Želatinu nechte nabobtnat v malém množství studené vody, vmíchejte ji do teplé rybízové šťávy a dochuťte trochou griotky.

  2. Pět misek vytřete tukem. Z plátků toastového chleba okrájejte kůrky a z pěti vykrojte kolečka o stejném průměru, jako je průměr horní části misek. Ostatní plátky nakrájejte na široké proužky, namočte je do rybízové šťávy a vyložte jimi vymazané misky. Misky naplňte asi polovinou rybízu, přidejte další vrstvu namočených proužků chleba, zakryjte ji zbylým rybízem a vše zakryjte toastovými kolečky namočenými do rybízové šťávy. Vše zakryjte fólií a uložte do druhého dne v chladu.

  3. Před podáváním misky krátce ponořte do horké vody, dortíky vyklopte na talířky a podávejte s kuličkami vanilkové zmrzliny a přelité zbylým rybízovým sirupem.