Řecký týden: Frutalija

Vaření a recepty 28. července 2014

Řekové jsou pověstní tím, že si rádi užívají života po všech stránkách, přičemž jídlo a pití k takovým radovánkám rozhodně patří. Jestli je vám řecká nátura blízká a rádi středomořskou destinaci navštěvujete o dovolené, nečekejte na ni a připravte si řeckou klasiku doma.

Potřebujete:

cibule

400 g brambor

4 lžíce olivového oleje

100 ml zeleninového vývaru

5 vajec

1/2 lžičky sušeného rozmarýnu

sůl

drcený pepř

svazek petrželky

2 barevné papriky

Postup:

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, brambory na tenké plátky. Na oleji na pánvi opékejte nejdřív cibuli, po 3 minutách přidejte brambory, minutu opékejte a obracejte. Pak podlijte vývarem, zakryjte poklicí a na co nejmenším příkonu tepla duste asi 7 minut. Poklici odklopte a vodu vyduste.
  2. Vejce rozmíchejte se solí, pepřem a nasekanou petrželkou, nalijte je do pánve a okraje brambor trochu nadzdvihněte, aby se vejce dostala i pod ně, pak vše 2 minuty zvolna smažte. Pánev přendejte do trouby pod rozehřátý gril a asi 3–4 minuty dopékejte. Mezitím na oleji orestujte na nudličky nakrájenou cibuli a papriky a ochuťte.