Týden ze zahrádky a lesa: Roládový dort

Vaření a recepty 4. srpna 2014

Dozrálé maliny, ostružiny a borůvky potěší každého zahrádkáře, stejně jako sběrače lesních plodů. Když přidáte ještě jahody, rybíz a angrešt, mix drobných plodů vám umožní vykouzlit pestrobarevné a hlavně zdravé letní pohoštění.

Potřebujete:

1 hotová piškotová roláda plněná krémem (případně roláda podle receptu Michala Nikodema v tomto čísle)

2 lžíce želatiny

300 g borůvek

3 lžíce griotky nebo rumu

4 lžíce moučkového cukru

250 g měkkého tvarohu

200 ml smetany

borůvky, ostružiny a jahody na zdobení

Postup:

  1. Připravte si borůvkový krém. Želatinu namočte do malého množství vody a nechte nabobtnat. Borůvky, griotku, cukr a měkký tvaroh rozmixujte. Rozpuštěnou želatinu v troše vody mírně zahřejte a přidejte do krému. Nakonec zlehka vmíchejte pevně ušlehanou smetanu.
  2. Piškotovou roládu pokrájejte na plátky a vyložte jimi dno i strany dortové formy. Na ně rozetřete borůvkový krém, povrch uhlaďte a nechte vychladnout a ztuhnout.