Chlazená zeleninová polévka: Ideální do letního počasí

Vaření a recepty 12. srpna 2017

Není divu, že domovem "matky mezi studenými polévkami", gazpachem, je právě slunné Španělsko. Kde jinde než v zemi, kde v létě teploty tradičně přesahují čtyřicet stupňů Celsia, se snaží ve vedrech eliminovat příjem teplých pokrmů. Až bude i vám horko, zkuste tento recept gazpachem inspirovaný.

Potřebujete:

5 plátků toustového chleba

150 ml vody

750 g nakrájených rajčat

červená masitá paprika

2 mladé cibulky

3 stroužky česneku

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octa

1/2 lžičky růžového pepře

sůl

pepř

citronová kůra

tabasko

Postup:

  1. Z plátků toustového chleba odkrojte kůrky, nakrájejte ho a vložte do mixéru. Přidejte vodu, nakrájená rajčata, červenou masitou papriku, mladé cibulky, česnek, olivový olej, vinný ocet, růžový pepř a sůl a vše rozmixujte.
  2. Polévku dochuťte citronovou šťávou a tabaskem a podávejte s nakrájenými paprikami, mladou cibulkou a pečivem. Můžete přidat i kostky ledu.