Houbový týden: Lilek s liškami

Vaření a recepty 25. srpna 2014

Houbařská sezona je v plném proudu, z lesa nosíme plné koše a většina Čechů se raduje a těší na smaženici a houbové řízky. Přitom z hub se dají vařit daleko zajímavější a pestřejší jídla. A jejich příprava není nijak složitá. Připravili jsme pro vás deset zajímavých receptů.

Potřebujete:

1 větší lilek

4 kuřecí řízky

4 mladé cibulky

3 lžíce olivového oleje

250 g lišek

4 stroužky česneku

provensálské koření

snítka rozmarýnu

sůl

pepř

Postup:

  1. Lilek nakrájejte na kolečka, ta podle potřeby ještě překrojte a osolte. Kolečka lilku nechte půl hodiny vypotit, pak je opláchněte a osušte.
  2. Kuřecí řízky lehce naklepejte, osolte, posypte směsí provensálského koření a opečte na olivovém oleji. Pak řízky přendejte do zapékací misky, vložte do trouby a zvolna pečte 20 minut.
  3. Mezitím v pánvi lehce zpěňte na olivovém oleji nakrájené mladé cibulky, přidejte k nim očištěné lišky, lehce opečte a poduste 10 minut. Přidejte lilek, nasekané stroužky česneku, lžičku nasekaného rozmarýnu, osolte, opepřete a doměkka poduste. Směs rozdělte na talíře a přidejte opečené kuřecí řízky.