Švestkový týden: Rumové flameri se švestkami

Vaření a recepty 1. září 2014

Zaskočila vás bohatá úroda švestek? Pokud je okamžitě nezpracujete v některém sezonním menu, můžete je usušit, zamrazit nebo nechat dlouhodobě marinovat. Za chladných zimních večerů vám přijdou k duhu.

Potřebujete:

500 ml mléka

1 žloutek

40 g vanilkového pudinkového prášku

1 vanilkový cukr

2 lžíce rumu

1 bílek

špetka soli

švestky na zdobení

Švestkový přeliv:

400 g švestek

1 lžíce rumu

mletá skořice

voda

cukr

Postup:

  1. Připravte si švestkový přeliv. Švestky vypeckujte, pokrájejte na menší kousky, ochuťte rumem a skořicí, podlijte vodou a poduste doměkka. Podle chuti oslaďte.
  2. Z mléka odeberte 6 lžic a rozšlehejte v nich žloutek a pudinkový prášek. Zbylé mléko, vanilkový cukr a rum přiveďte k varu. Za stálého míchání do něj přilijte mléko se žloutkem, krátce povařte a nechte zchladnout. Z bílku a soli ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do vlažné mléčné hmoty.
  3. Směs naplňte do kelímků vypláchnutých studenou vodou a uložte do chladničky. Před podáváním vyklopte na dezertní talířky a přelijte švestkovým přelivem.