Týden s vínem: Vinné hrušky s krémovou gorgonzolou

Vaření a recepty 9. září 2014

Jak se začnou blížit pošmourné podzimní dny, bude na čase vytáhnout tenhle krásně voňavý, hřejivý recept.

Potřebujete:

4 polotuhé hrušky

200 g sýra gorgonzola

1 balení krémového smetanového sýra Almette bez příchuti

7 dl polosuchého červeného vína

100 g krupicového cukru

2 lžičky škrobové moučky

3 hvězdice badyánu

2 kousky celé skořice

vlašské ořechy na ozdobení

Postup:

  1. Omyté hrušky rozkrojte podélně na půlky a lžičkou opatrně vykrojte jádřince tak, abyste vytvořili malý důlek. Do vyššího hrnce nebo kastrolu nalijte víno, přidejte cukr, skořici a badyán a přiveďte k varu. Vložte půlky hrušek a povařte je 2 minuty. Pak je odstavte z ohně a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne (hrušky musí zůstat stále potopené). Druhý den hrušky sceďte.
  2. V trošce slitého ochuceného vína rozmíchejte škrobovou moučku a zbylé víno přiveďte k varu. Vmíchejte do něj rozmíchaný škrob, krátce povařte do zhoustnutí a nechte vychladit.
  3. Gorgonzolu rozdrobte a rozmíchejte v misce s krémovým sýrem. Touto směsí naplňte odkapané hrušky, každou ozdobte ořechy a rozdělte je na dezertní talířky. Podlijte je trochou vychlazené vinné omáčky a podávejte s čerstvě upečenou bagetou. Podávejte s polosuchým bílým vínem.