Týden posvícení: Bramborový salát s jablky

Vaření a recepty 1. října 2014

Když jsme přemýšleli, jakou přílohu bychom vám doporučili k masu v trojobalu, volba padla na bramborový salát. Ne ovšem na jen tak ledajaký! Přidejte do něj jablka, ale sáhněte po kyselejších – skvěle totiž „odpíchnou“ poněkud fádnější chuť brambor.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 10 porcí:

2 kg brambor na salát

1 bílá cibule

500 g kyselejších jablek (např. Granny Smith)

citron

1 lžíce oleje

2 lžíce octa

sůl

pepř

cukr

1 kelímek plnotučné hořčice

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte a nakrájejte – nejprve je rozkrojte na půl, poté na plátky. Cibuli nakrájejte najemno. Přendejte ji do sítka a ponořte na 10 vteřin do vroucí vody, aby se trochu spařila. Asi 150 ml této vody si nechte stranou, ještě ji využijete při přípravě zálivky.
  2. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší nudličky a pokapejte šťávou z citronu, aby nezhnědla. V míse rozmíchejte olej, ocet, sůl, pepř a cukr (dle chuti) a přidejte vodu ze spařené cibule. Touto zálivkou přelijte brambory, přidejte k nim nakrájená jablka, cibuli a vše promíchejte s plnotučnou hořčicí. Salát je možné podávat jak teplý, tak studený.