Týden posvícení: Domácí uzený bok se smetanovým křenem a znojemskými okurkami

Vaření a recepty 2. října 2014

Hřebíček bývá tradičním doprovodem sváteční šunky, ale řekněte sami, nesluší mu to na šťavnatém bůčku také?

Doba přípravy: 20 minut, 30 minut pečení

Suroviny na 10 (předkrmových) porcí:

1,5 kg uzeného boku

hřebíček

100 ml vody

3 lžíce medu

1 lžíce octa

znojemské okurky

Smetanový křen:

100 g strouhaného křenu

400 g majonézy light

100 ml 30% smetany

cukr

sůl

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 160 °C. Uzený bok dejte na 15 minut prohřát do vody o teplotě maximálně 85 °C. Kůže tak změkne.
  2. Připravte si marinádu, kterou budete potírat bok během pečení: Vodu promíchejte s medem, až vznikne emulze. Pak přidejte ještě 1 lžíci octa. Pro obměnu do ní můžete přidat i nasekanou chilli papričku.
  3. Bok vytáhněte z vody a změklou kůži nařízněte do mřížky o velikosti 1,5x1,5 cm. Do vzniklých kostiček vpíchejte hřebíčky (hřebíček můžete střídat i s jiným kořením). Takto připravený bok vložte do pekáčku a pečte v rozehřáté troubě 15 minut při 160 °C. Na dalších 15 minut snižte teplotu na 95 °C a neustále potírejte povrch marinádou ze zbylých surovin. Maso marinádou pouze potírejte, nepodlévejte ho.
  4. Smetanový křen: Křen nastrouhejte najemno. Přidejte majonézu, smetanu a dochuťte dle potřeby cukrem a solí.
  5. Po upečení nakrájejte bok na plátky a přidejte smetanový křen a okurky.

Tip: Bok můžete podávat teplý i studený Nejlépe samozřejmě s domácím chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.