Týden posvícení: Domácí chléb s jogurtem

Vaření a recepty 3. října 2014

Luxusně vypadající bůček, na který jsme vám představili recept včera, si doprovod dobrého chleba opravdu zaslouží. Nebojte se, zase tak moc práce vám jeho upečení nedá, a máte-li k dispozici domácí pekárnu, tak už vůbec ne!

Doba přípravy: 10 minut, 3 a 1/2 hodiny pečení

Suroviny na 1 bochník:

250 ml vlažné vody

150 g bílého jogurtu

3/4 lžíce balzamikového octa

300 g celozrnné pšeničné jemně mleté mouky

100 g chlebové žitné mouky

100 g tmavé chlebové pšeničné mouky

1/2 lžíce soli

1 lžička cukru

2 lžíce chlebové kořenicí směsi (prodává se jako „chlebové koření“, lze je nahradit kmínem a černuchou)

2 lžičky sušeného droždí

Příprava v domácí pekárně:

  1. Do nádoby v domácí pekárně nalijte tekuté přísady a pak postupně přisypávejte suché ingredience.
  2. Pokud má vaše pekárna program „jogurtový chléb“, zvolte jej. V opačném případě vyberte pečicí program v délce 3 a 1/2 hodiny (většinou je tento program označen jako základní).

Příprava v troubě:

  1. V misce smíchejte vodu s jogurtem a balzamikovým octem. Do velké mísy nasypte oba druhy mouky, sůl, cukr, koření a droždí. Přilijte tekuté suroviny a vařečkou vše promíchejte. Pak těsto dobře prohněťte rukama na pomoučeném válu.
  2. Těsto vraťte do mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Poté vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem a posypaném moukou bochník, nožem ho nařízněte, aby se dobře propekl, a nechte ho ještě půl hodiny kynout.
  3. Troubu rozehřejte na 200 °C. Bochník potřete osolenou vodou a vložte do trouby. Pečte 10 minut a pak snižte teplotu na 180 °C. Dopečte ještě 30 minut. Hotový chleba by měl znít při poklepání na spodní stranu dutě.