Týden posvícení: Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem

Vaření a recepty 4. října 2014

Co hospodyňka, to jiná svíčková. Jedno by však náš národní poklad měl mít společné vždy – nevysušené maso a silnou omáčku, nikoli mdlý odvar. Jak na to?

Doba přípravy: asi 3 hodiny (včetně pečení)

Suroviny na 10 porcí:

1200 g hovězího zadního

200 g slaniny

4 lžíce másla

4 lžíce sádla

4 petržele

6 mrkví

1 středně velký celer

4 cibule

6 lžic cukru

2 lžíce hořčice

4 lžíce octa

2 litry hovězího vývaru

10 kuliček černého pepře

10 kuliček nového koření

2 bobkové listy

2 lžíce domácí jíšky

2 citrony

400 ml smetany

sůl

pepř

Karlovarský knedlík:

20 rohlíků ze včerejška

500 ml mléka

4 vejce

100 g másla

petržel

sůl

pepř

Postup:

  1. Maso prošpikujte klínky ze slaniny, osolte a opepřete. V kastrolu rozpusťte máslo se sádlem, přidejte petržel, mrkev a celer (vše nakrájené na kostičky) a osmahněte dozlatova. Přidejte cibuli nakrájenou nahrubo a ještě chvíli restujte. V základu nechte zkaramelizovat cukr, poté vmíchejte hořčici, zalijte octem a nechte odvařit. Na důkladně připraveném základu ze všech stran maso dobře opečte.
  2. Opečené maso zalijte vývarem, přidejte koření svázané do plátýnka a v troubě pečte do změknutí (při nižší teplotě déle, při 180 °C zhruba 2 hodiny). Během pečení maso otáčejte.
  3. Vyjměte maso z omáčky, koření odstraňte. Zahustěte omáčku jíškou, povařte, propasírujte a dochuťte citronovou šťávou. Na závěr zjemněte omáčku mírně ohřátou smetanou.
  4. Karlovarský knedlík: Rohlíky nakrájejte na kostičky, v míse je osolte, opepřete, pokropte mlékem a nechte trochu nasáknout. Žloutky smíchejte s rozpuštěným máslem, z bílků ušlehejte pevný sníh. K rohlíkům vmíchejte nadrobno nasekanou petrželku, žloutky s máslem a nakonec opatrně sníh. Na vál si položte mokrou utěrku, rozložte na ni knedlíkovou hmotu, rozdělte ji a pevně zabalte do šišek, které na obou koncích svažte kuchyňským motouzem. Vařte v osolené vodě asi 25 minut. Vybalte, nechte chvíli stát a nakrájejte ostrým nožem na plátky.

Dobrá rada: Maso nikdy nedávejte do trouby bez počátečního opečení! Aby zůstalo šťavnaté, musí se „zatáhnout“. Také zeleninu do základu důkladně orestujte – pěkně dohněda.