Týden posvícení: Posvícenské koláče

Vaření a recepty 5. října 2014

Rychlé a jednoduché lité buchty či piškoty si nechte na jindy, chystáte-li posvícenskou sešlost, koláče prostě upéct musíte, to se nedá nic dělat!

Doba přípravy: 60 minut + doba na vykynutí těsta, 40 minut pečení

Suroviny na 10 porcí:

30 g droždí

100 g cukru krystalu

700 g hladké mouky

350 ml mléka

130 g másla

4 vejce

500 g měkkého tvarohu

rozinky (nechte je přes noc namočené ve vodě nebo v rumu)

nastrouhaná citronová kůra

asi 20 g moučkového cukru do tvarohu + další na pocukrování koláčků

200 g povidel

rum

200 g másla na potírání při překládání těsta

2 žloutky na potření

Žmolenka:

120 g másla

100 g hladké mouky

150 g cukru krupice

Postup:

  1. Z droždí, trochy cukru, mouky a mléka si připravte kvásek. Než vzejde, můžete si připravit tvarohovou náplň: Tvaroh smíchejte s rozinkami (množství není přesně určeno – někdo jich má rád víc, jiný naopak), přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu a doslaďte moučkovým cukrem (opět záleží, jak moc sladkou chcete náplň mít). Povidla bývají někdy příliš hustá, takže je můžete zředit zhruba 1 lžící rumu.
  2. Vzešlý kvásek přidejte ke zbytku mouky, vmíchejte do ní i mléko, máslo, vejce a cukr. Suroviny spojte v tvárné těsto, rozválejte ho válečkem, potřete máslem a složte. Toto několikrát zopakujte (vždy po 20 minutách) a nakonec těsto nechte při pokojové teplotě odpočívat, aby vykynulo.
  3. Žmolenka: Veškeré suroviny na ni smíchejte a prsty vytvořte drobivou posypku.
  4. Vykynuté těsto opět vyválejte a nakrájejte ho na čtverečky o velikosti dlaně. Plňte je sladkým tvarohem s rozinkami. Pečlivě náplň zabalte a pokládejte na plech spojem dolů. Nahoře palcem promáčkněte důlek a naplňte ho povidly (lépe vám to půjde pomocí cukrářského sáčku). Nakonec koláčky potřete rozšlehanými žloutky a posypte žmolenkou. Pečte prvních 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C, dalších 30 minut při 150 °C. Hotové koláče pocukrujte.