Doba přípravy: 30 minut, 30 minut na odpočinutí těsta, 60 minut pečení
Suroviny na 12 porcí:
Těsto:
100 g másla
1 hrnek hladké mouky
špetka soli
lžička cukru
3 lžíce studené vody
Náplň a dokončení:
2 lžíce olivového oleje
1 žlutá cibule
1 červená cibule
500 g směsi lesních hub
5 stroužků česneku
100 g lišek
1 lžíce másla
3 vejce
250 ml mléka
muškátový oříšek
asi 3 snítky tymiánu
sůl
pepř
Postup:
- Těsto: V míse smíchejte máslo, mouku, špetku soli a cukr a hnětením vše spojte. Po lžících přidávejte vodu, aby vzniklo vláčné těsto. Uložte ho do lednice na 30 minut odpočinout.
- Náplň: V hrnci rozehřejte olej, přidejte na měsíčky pokrájené obě cibule a nechte je orestovat, asi 3 minuty. Trochu červené cibulky odložte stranou na dozdobení. Do hrnce přidejte na plátky nakrájené houby, opepřete, osolte a restujte za stálého míchání 8–10 minut. Přidejte na plátky nakrájený česnek.
- Těsto vyndejte z chladničky, rozválejte ho, vložte do formy a vyplňte jím i její stěny, aby náplň nevytekla.
- Těsto na dně propíchněte vidličkou a předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20–25 minut do zezlátnutí. Mezitím na másle orestujte lišky.
- Koláč vyjměte z trouby, naplňte ho houbovou směsí, povrch zalijte vejci ušlehanými s mlékem, posypte trochou muškátového oříšku, solí a pepřem a pečte ještě 30 minut.
- Dozdobte snítkami tymiánu, červenou cibulkou a orestovanými liškami.
Tip: Podávejte se zakysanou smetanou, smíchanou se 4 stroužky česneku.