Houbový týden: Koláč z lesních hub

Vaření a recepty 6. října 2014

Koláč naslano, kterému neodoláte. Vynikající je jak za tepla, tak i za studena a můžete na něj použít jakýkoliv druh hub.

Doba přípravy: 30 minut, 30 minut na odpočinutí těsta, 60 minut pečení

Suroviny na 12 porcí:

Těsto:

100 g másla

1 hrnek hladké mouky

špetka soli

lžička cukru

3 lžíce studené vody

Náplň a dokončení:

2 lžíce olivového oleje

1 žlutá cibule

1 červená cibule

500 g směsi lesních hub

5 stroužků česneku

100 g lišek

1 lžíce másla

3 vejce

250 ml mléka

muškátový oříšek

asi 3 snítky tymiánu

sůl

pepř

Postup:

  1. Těsto: V míse smíchejte máslo, mouku, špetku soli a cukr a hnětením vše spojte. Po lžících přidávejte vodu, aby vzniklo vláčné těsto. Uložte ho do lednice na 30 minut odpočinout.
  2. Náplň: V hrnci rozehřejte olej, přidejte na měsíčky pokrájené obě cibule a nechte je orestovat, asi 3 minuty. Trochu červené cibulky odložte stranou na dozdobení. Do hrnce přidejte na plátky nakrájené houby, opepřete, osolte a restujte za stálého míchání 8–10 minut. Přidejte na plátky nakrájený česnek.
  3. Těsto vyndejte z chladničky, rozválejte ho, vložte do formy a vyplňte jím i její stěny, aby náplň nevytekla.
  4. Těsto na dně propíchněte vidličkou a předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20–25 minut do zezlátnutí. Mezitím na másle orestujte lišky.
  5. Koláč vyjměte z trouby, naplňte ho houbovou směsí, povrch zalijte vejci ušlehanými s mlékem, posypte trochou muškátového oříšku, solí a pepřem a pečte ještě 30 minut.
  6. Dozdobte snítkami tymiánu, červenou cibulkou a orestovanými liškami.

Tip: Podávejte se zakysanou smetanou, smíchanou se 4 stroužky česneku.