Houbový týden: Zapečené houby se zeleninou

Vaření a recepty 10. října 2014

Jestli váháte nad tím, co připravit dobrého k večeři, tak jste právě narazili na ten nejlepší způsob, jak povečeřet rychle, zdravě a levně. A zároveň účelně využijete nasbírané houby.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 4 porce:

500 g rajčat

1 paprika

1 lilek

5 stroužků česneku

3 lžíce másla

500 g hub

kmín

2 menší cibule

5 vajec

100 g nastrouhaného parmazánu

sůl

pepř

Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na kolečka, papriku na proužky a lilek na půlkolečka. Vše osolte, opepřete a poklaďte na tenké plátky nakrájeným česnekem.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm poduste nadrobno nakrájené houby. Přisypte špetku kmínu a najemno nakrájenou cibuli.
  3. Do zapékacích mističek rozdělte rajčata, na ně navrstvěte polovinu podušených hub, poté lilek, papriky a na závěr druhou polovinu podušených hub.
  4. Misky vložte do pekáče, přikryjte alobalem, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a asi 10 minut duste.
  5. Po zapečení odstraňte alobal, zalijte směs v miskách rozšlehanými vejci, vraťte do trouby a pečte, dokud vejce neztuhnou, asi 10 minut.
  6. Nakonec posypte povrch nastrouhaným parmazánem a ještě 5 minut zapékejte dozlatova.

Tip: Povařte brambory, pokrájejte je na plátky a přidejte mezi zeleninu a houby.