Sépiové špagety
Potřebujete:
200 g sépiových špaget
1 střední lilek
120 g černých oliv bez pecek
60 g plátků parmské nebo jiné sušené šunky
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžičku čerstvě mletého pepře
sůl
Postup:
Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), slijte je, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.
Lilek opláchněte, nakrájejte na kostičky a po částech je opečte na rozehřátém olivovém oleji dozlatova.
V hluboké pánvi nahřejte plátky šunky, přidejte olivy, česnek utřený se špetkou soli, pepř, opečené kostičky lilku a špagety, opatrně promíchejte a prohřejte. Podávejte ihned.
Čokoládové lasagne
Potřebujete:
1 balení lasagní
250 g čerstvého ovoce (jahod, malin, borůvek apod.)
200 g hořké nebo mléčné čokolády
50 g krupicového cukru
50 g nastrouhané hořké čokolády
1 – 2 dl smetany
1 dl bílého vína
1 sáček vanilinového cukru
2 lžíce másla
trochu cukru a soli
Postup:
Lasagne uvařte v lehce oslazené a osolené vodě podle návodu na obalu.
Hořkou nebo mléčnou čokoládu rozlámejte na kousky, rozehřejte ji ve vodní lázni a smíchejte se smetanou, až vznikne hustší hladká omáčka.
Do větší pánve nasypte krupicový a vanilinový cukr a za stálého míchání ho rozehřejte. Přidejte máslo a víno a povařte, až vznikne hladká omáčka.
Uvařené těstoviny slijte, vložte je do horké omáčky v pánvi a krátce prohřejte. Na talíře klaďte na sebe horké těstovinové pláty a každý plát poklaďte čerstvým nakrájeným ovocem. Vrchní plát přelijte teplou čokoládovou omáčkou a posypte hrubě nastrouhanou hořkou čokoládou. Podávejte ihned.
Dvoubarevné špagety s ořechy
Potřebujete:
250 g jader vlašských ořechů
200 g obyčejných špaget
150 g sépiových špaget
1,2 dl 30% smetany
1 cibuli
50 g pomazánkového másla
50 g parmezánu
0,5 dl olivového oleje
2 oloupané stroužky česneku
3 lžíce oleje
2 lžíce ploché petržele
sůl
pepř
Postup:
Troubu nahřejte na 175 °C. Ořechy nasypte na plech a pečte je asi 12 minut, dokud nezačnou lehce hnědnout. Oboje těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
Do pánve nalijte olej, přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte jemně pokrájený česnek, přilijte smetanu a za stálého míchání nechte zvolna provařit.
Do omáčky přidejte pomazánkové máslo a opečené ořechy a podle chuti přisolte. Těstoviny rozdělte do talířů, přelijte omáčkou a posypte parmezánem.
Párečky v košilce
Potřebujete:
250 g špaget
8 nožiček párků
100 g dužiny čerstvého ananasu
2 vejce
80 ml smetany na šlehání
40 ml olivového oleje
1 středně velkou oloupanou cibuli
2 oloupané stroužky česneku
2 lžíce protlaku
2 lžíce pomazánkového másla
1 lžičku pokrájené chilli papričky
1 jarní cibulku na posypání
na ozdobení polníček
sůl
Postup:
Špagety uvařte na skus, propláchněte je studenou vodou a nechte na sítu okapat. Párky na koncích nařízněte, obtočte je špagetami a naskládejte do hlubokého pekáčku nebo zapékací misky vymazané olejem.
Troubu nahřejte na 170 °C. V kastrolu rozpalte zbylý olej, orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, kostičky ananasu a plátky česneku. Přidejte protlak, orestujte, vše zalijte 1 dl vody a nechte 5 minut převařit. Omáčku osolte, přilijte smetanu, přimíchejte pomazánkové máslo, chilli papričku a vařte zvolna ještě asi 3 minuty. Kastrol odstavte, omáčku nechte částečně zchladnout a vmíchejte vajíčka.
Směs přelijte přes párky, přiklopte poklicí a pečte asi 25 minut. Párečky rozdělte na talíře, doplňte polníčkem a posypte najemno nakrájenou cibulkou.