Zase těstoviny? Jo, ale tentokrát úplně jinak

Vaření a recepty 15. února 2019

Těstoviny má rád každý, ale je škoda dělat je pořád s kečupem a strouhaným sýrem. Zkuste něco, co jste ještě nejedli.

Sépiové špagety

Potřebujete:

200 g sépiových špaget

1 střední lilek

120 g černých oliv bez pecek

60 g plátků parmské nebo jiné sušené šunky

3 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

1 lžičku čerstvě mletého pepře

sůl

Postup:

  1. Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus), slijte je, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.

  2. Lilek opláchněte, nakrájejte na kostičky a po částech je opečte na rozehřátém olivovém oleji dozlatova.

  3. V hluboké pánvi nahřejte plátky šunky, přidejte olivy, česnek utřený se špetkou soli, pepř, opečené kostičky lilku a špagety, opatrně promíchejte a prohřejte. Podávejte ihned.

Čokoládové lasagne

Potřebujete:

1 balení lasagní

250 g čerstvého ovoce (jahod, malin, borůvek apod.)

200 g hořké nebo mléčné čokolády

50 g krupicového cukru

50 g nastrouhané hořké čokolády

1 – 2 dl smetany

1 dl bílého vína

1 sáček vanilinového cukru

2 lžíce másla

trochu cukru a soli

Postup:

  1. Lasagne uvařte v lehce oslazené a osolené vodě podle návodu na obalu.

  2. Hořkou nebo mléčnou čokoládu rozlámejte na kousky, rozehřejte ji ve vodní lázni a smíchejte se smetanou, až vznikne hustší hladká omáčka.

  3. Do větší pánve nasypte krupicový a vanilinový cukr a za stálého míchání ho rozehřejte. Přidejte máslo a víno a povařte, až vznikne hladká omáčka.

  4. Uvařené těstoviny slijte, vložte je do horké omáčky v pánvi a krátce prohřejte. Na talíře klaďte na sebe horké těstovinové pláty a každý plát poklaďte čerstvým nakrájeným ovocem. Vrchní plát přelijte teplou čokoládovou omáčkou a posypte hrubě nastrouhanou hořkou čokoládou. Podávejte ihned.

Dvoubarevné špagety s ořechy

Potřebujete:

250 g jader vlašských ořechů

200 g obyčejných špaget

150 g sépiových špaget

1,2 dl 30% smetany

1 cibuli

50 g pomazánkového másla

50 g parmezánu

0,5 dl olivového oleje

2 oloupané stroužky česneku

3 lžíce oleje

2 lžíce ploché petržele

sůl

pepř

Postup:

  1. Troubu nahřejte na 175 °C. Ořechy nasypte na plech a pečte je asi 12 minut, dokud nezačnou lehce hnědnout. Oboje těstoviny uvařte podle návodu na obalu.

  2. Do pánve nalijte olej, přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte jemně pokrájený česnek, přilijte smetanu a za stálého míchání nechte zvolna provařit.

  3. Do omáčky přidejte pomazánkové máslo a opečené ořechy a podle chuti přisolte. Těstoviny rozdělte do talířů, přelijte omáčkou a posypte parmezánem.

Párečky v košilce

Potřebujete:

250 g špaget

8 nožiček párků

100 g dužiny čerstvého ananasu

2 vejce

80 ml smetany na šlehání

40 ml olivového oleje

1 středně velkou oloupanou cibuli

2 oloupané stroužky česneku

2 lžíce protlaku

2 lžíce pomazánkového másla

1 lžičku pokrájené chilli papričky

1 jarní cibulku na posypání

na ozdobení polníček

sůl

Postup:

  1. Špagety uvařte na skus, propláchněte je studenou vodou a nechte na sítu okapat. Párky na koncích nařízněte, obtočte je špagetami a naskládejte do hlubokého pekáčku nebo zapékací misky vymazané olejem.

  2. Troubu nahřejte na 170 °C. V kastrolu rozpalte zbylý olej, orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, kostičky ananasu a plátky česneku. Přidejte protlak, orestujte, vše zalijte 1 dl vody a nechte 5 minut převařit. Omáčku osolte, přilijte smetanu, přimíchejte pomazánkové máslo, chilli papričku a vařte zvolna ještě asi 3 minuty. Kastrol odstavte, omáčku nechte částečně zchladnout a vmíchejte vajíčka.

  3. Směs přelijte přes párky, přiklopte poklicí a pečte asi 25 minut. Párečky rozdělte na talíře, doplňte polníčkem a posypte najemno nakrájenou cibulkou.