Citronovozázvorový cheesecake
Potřebujete:
Na korpus:
150 – 200 g neplněných sušenek (koka, esíčka, bebe, karamelové...)
60 – 100 g másla
máslo na vymazání formy
Na náplň:
750 g smetanového sýru (ideální je mascarpone)
4 vejce
50 g cukru
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
šťávu z 1 citronu
10 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 vanilkový lusk (nemusí být)
Na omáčku:
250 g malin
2,5 dl vody
100 g moučkového cukru
1 lžičku škrobové moučky
Postup:
Sušenky nasypejte do igelitového sáčku a rozdrťte je válečkem (nebo použijte robot). Nasypejte je do mísy, přidejte změklé máslo a rukou vše propracujte. Hmotu upěchujte na dno a zčásti také na okraje vymazané dortové rozevírací formy a vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, žloutky, vanilkový pudinkový prášek, cukr a dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku (na míchání nepoužívejte mixér, aby v hmotě nevznikly bubliny). Nakonec pomalu vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků, přidejte šťávu vymačkanou z citronu a nastrouhaný zázvor a opatrně míchejte, až vznikne tekutý krém.
Nalijte krém na sušenkový základ ve formě a nechte 5 minut stát, aby se dostal do každé štěrbiny sušenek. Pak cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi hodinu. Při pečení vložte do trouby i pekáček s vodou, který zajistí, že cheesecake bude vláčný a nevysuší se.
Mezitím připravte omáčku: Škrobovou moučku rozmíchejte ve vodě, svařte a nechte prochladnout. Do mixéru vložte maliny a cukr. Po částech přidávejte prochladlou převařenou škrobovou moučku a vše rozmixujte, až vznikne řídká a hladká omáčka, kterou podávejte k vychladlému koláči.
Čokoládové kostky
Potřebujete:
Na korpus:
100 g mléčné čokolády
70 g nasucho opražených mletých pistácií (nesolených)
50 g másla
Na náplň:
4 žloutky
150 g smetany ke šlehání
150 g másla
125 g moučkového cukru
75 g tmavého kakaa
75 g hořké čokolády s vysokým podílem kakaa
1 misku čerstvých borůvek
1 lžíci nasekaných nepražených pistácií
Postup:
Na kousky rozlámanou mléčnou čokoládu a nakrájené máslo rozehřejte v misce ponořené do horké vodní lázně. Přimíchejte mleté pistácie, směs nalijte do vhodné hranaté formy vyložené alobalem a nechte ztuhnout.
Do vhodné, nejlépe kovové misky dejte rozlámanou hořkou čokoládu, cukr a nakrájené máslo, misku vložte do horké vodní lázně a vše nechte zvolna rozpustit. Pak přimíchejte kakao a žloutky a již dále nezahřívejte. Hmotu důkladně míchejte, až je zcela hladká. Nakonec do ní přimíchejte našlehanou šlehačku.
Hmotu nalijte na připravený korpus a vše nechte dobře ztuhnout do druhého dne v chladu. Ztuhlý korpus s náplní nakrájejte teplým nožem na kostky, posypejte je nasekanými pistáciemi a ozdobte borůvkami.
TIP: Chcete-li mít korpus křupavější, přimíchejte do něj asi hrst drcených corn flakes. A pokud připravujete kostky jen pro dospělé, můžete do náplně přimíchat koňak a úměrně tomu ubrat smetanu ke šlehání.
Sójové sušenky
Potřebujete:
100 g kukuřičné škrobové moučky
70 g hladké sójové mouky
60 g másla
60 g moučkového cukru s vanilinem
1 vejce
1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
špetku soli
hladkou mouku na vál
Postup:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich hladké těsto, které rozválíte na pomoučeném válu na placku silnou asi 5 mm.
Z placky vykrojte formičkou libovolné tvary a přeneste je na plech vyložený papírem na pečení.
Sušenky propíchejte vidličkou, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 15 – 20 minut dozlatova. Ihned po upečení je přeneste na rovnou podložku a nechte vychladnout.
Hrnkové ořechové muffiny
Potřebujete:
1 a 1/2 hrnku (2,5 dl) polohrubé mouky
3 vejce
1 hrnek mletých ořechů
3/4 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
malou hrst nasekané čokolády (nemusí být)
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
čokoládovou polevu
drcené ořechy
Postup:
V míse smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a nasekanou čokoládu. V další míse ušlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Zašlehejte do ní olej a mléko a vmíchejte sypkou směs.
Vzniklé těsto naplňte do papírových košíčků nebo důlků v plechu na muffiny (plňte je pouze do dvou třetin výšky). Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 15 minut.
Upečené muffiny nechte vychladnout, pak je potřete rozehřátou čokoládovou polevou, posypejte drcenými ořechy a nechte zaschnout.
TIP: Do muffinů lze použít kromě ořechů a kousků čokolády i nasekané kandované ovoce a po upečení je jen posypat cukrem a ozdobit ovocem.